Duitse kruier
In 1890 werd er al met de Echte Boerenkaas (dus toen al met kaas i.p.v. vis) gevent in Hamburg, als zijnde een groot handelscentrum. In de zomer waren ze op de eilanden voor de Duitse kust en zij wisten toen al de onovertrefbare Hollandse boerenkaas goed aan de man te brengen. Andere ondernemende mensen bezochten de vakantieoorden aan de Moezel en de Rijn met hun waren.
Kruier |
De naam "Kruier" of vis- of kaasventer was al begin 1900 een begrip in Huizen. Een kruier was iemand die met vis of kaas langs de huizen ging om zijn product te verkopen. Ze deden dat niet alleen in Huizen maar soms heel ver weg. Zo was er een man die met de kruiwagen op maandag naar Amsterdam ging en op dezelfde manier op zaterdag terugkwam. |
De mensen die dergelijke reizen ondernamen moesten vanwege de grote afstanden meestal vier weken wegblijven.
Weer anderen reisden met paard en huifkar en maakten tochten tot Bremen, Hannover, Minden, Münster, Osnabrück, Duisburg, Düsseldorf en Keulen. Met de huifkar ventten zij van stad tot stad, waar zij hun voorraden met de trein naar toe hadden gestuurd. Zij verdienden vaak zó goed, dat zij brood op de plank hadden voor de winter, want dan waren ze werkloos thuis.
De oorlog 1914-1918 en de ontwaarding van de Duitse mark daarna heeft veel schade gebracht. Pas omstreeks 1922-1923 begonnen er weer wat
mogelijkheden te komen. Rond 1930 ging men over op de vrachtauto. Toen waren er zeker 100 mensen in Huizen, die met de kaashandel in Duitsland een goed belegde boterham verdienden.
In die tijd reisde, men ook wel naar België (Antwerpen en Brussel), de één om haring te verkopen, de ander met kaas. In Antwerpen richtten de Gebr. van Amstel een Groothandel in Kaas op, waaraan zij veel jaren een goed draaiende zaak hadden.
Nadat in 1933 HitIer aan de macht komt is de kleinhandel op Duitsland totaal opgedroogd. Als gevolg van het verlies van de Duitse afzetgebieden ontstond er een intensievere verkoop van kaas in Noord-Brabant en Limburg (en zijn zelfs daarom hele gezinnen naar Limburg getrokken).
Tijdens de crisis die in 1932 begon kwamen er veel werklozen, van wie sommigen probeerden met kaasventen in Noord-Brabant en Limburg een bestaan op te bouwen. Zo is ook het bedrijf Westland Kaas ontstaan.
Momenteel zijn er nog veel kaasventers. Veel van deze kaashandelaren hebben zich verenigd in het Huizer Kaasgilde.
De Huizer activiteiten rond de kaas betreft uitsluitend de kaashandel. De productie vond altijd elders plaats.