Back to Top

Terugblik

⇒ Historische Kring Huizen

September

Op de 16e werd gefietst langs Villawijken en Landhuizen o.l.v. Jan Rebel.


Karel Loeff hield op de 21ste een boeiende lezing over het behoud van gebouwen in het 't Gooi, van de vesting Naarden tot het huisje van Hansje Dol in Huizen. Kijk eens op: https://www.heemschut.nl/ . Op de 23ste was er een rondleiding op de Oude Begraafplaats o.l.v. Jan Veerman, op de aula is sinds kort het gemeentelijk monument bordje aangebracht.

Juni

Op de 14e leidde Jan Rebel 14 deelnemers rond over het voormalige landgoed Oud Naarden, langs sporen uit het verleden.

Op 21 juni presenteerde de voorzitter onze subsidie aanvraag voor 2024 in de gecombineerde commissievergadering. Het besluit (in november) lijkt positief te gaan uitvallen.  Historische Kring Huizen wilde graag weer een subsidie, nadat deze in de bezuinigingsronde van 2020 voor dit jaar was wegbezuinigd. De aanvraag is voor 1.500 euro en dat wil het college wel waarderen. Weer subsidie historische kring, activiteiten regenboog community en beetje meer geld voor Koningsdag? - Nieuwsblad voor Huizen

Op 22 juni hielden Tony Grolle en Klaas Schipper in de Meentkerk een Pubquiz voor de Huizer afdeling van de Zonnebloem.

Mei

De eerste week van mei was Holocaust overlever, de nu 92 jarige, Leo Vis op bezoek in Huizen. Met begeleiding van de HKH bezocht hij zijn onderduikadres op de Zeeweg en gaf hij presentaties op drie scholen. Op 11 mei was de slotavond in de Nieuwe Kerk met circa 350 aanwezigen. Na de opening door de voorzitter van de HKH was er een woord van de wethouder Cultuur Karin van Werven over het belang van blijven herdenken en herinneren. Anton Kos schetste de socials context en zijn familie rond de Zeeweg in de periode 1940-1945, met aansluitend de voorstelling 'Albertje' door eindeloos Theaterwerk. In twee delen vertelde Leo Vis zijn verhaal over zijn overleven in de Tweede Wereldoorlog. Projectleider Ewoud Doyer van de HKH sloot de avond af. De Huizen filmclub heeft de week van Leo vastgelegd. Wilt u dit terugzien: https://www.youtube.com/watch?v=Ny5_lXdxk6E
Op 12 mei was er weer een rondleiding door de modelboerderij Oud-Bussem (zie September).
Op de Havenstraat zijn met medewerking van de HKH een aantal bouwdoeken geplaatst:

Maart

Op 23 maart 2023 hadden we onze Algemene Ledenvergadering bij Muziekvereniging Prinses Irene. Ewoud Doyer is afgetreden als voorzitter. Katharina Grosser is benoemd tot (interim) voorzitter. Zij heeft het beleidsplan gepresenteerd Beleidsplan 2023 - 2026. Na de pauze voeren Bert Schaap in Huizer- en Frans Ruijter in Blaricommer-dialect een onderling gesprek over de verschillen en overeenkomsten van de beide dorpen. 

November

Op donderdag 24 november 2022 was er een ledenavond in het gebouw van de Muziekvereniging Prinses Irene. De avond ging o.a. over de historie van Muziekvereniging Prinses Irene en ook werd er een uitvoering gehouden door het Clarinet Choir. Na de pauze werd een gedicht voorgedragen door Klaas Schipper.

September

Op 10 september 2022 was het Open Monumentendag. Op deze dag ware er verschillende activiteiten waaraan deelgenomen kon worden. Er was een fietstocht ‘Kerkenroute’ langs vijf kerken in Huizen en in de middag werd een rondleiding georganiseerd over de Oude Begraafplaats Huizen aan het Prins Bernhardplein. 

Op donderdag 22 september 2022 was er een ledenavond in het gebouw van de Muziekvereniging Prinses Irene. De avond werd begonnen met een lezing over een SD invalreeks in oktober 1943 en na de pauze was er een voordracht in het Huizer dialect.

Op vrijdag 16 en 30 september, 7 oktober en 4 november 2022 is een presentatie en rondleiding gehouden op de Hofstede Oud-Bussem. De belangstelling hiervoor was groot waardoor er ook mensen op de reservelijst staan voor 2023.

De Hofstede Oud-Bussem kent een markante geschiedenis. Oorspronkelijk gebouwd als modelboerderij is het nu al jaren eigendom van de Strengholt Group die het pand zeer fraai heeft gerenoveerd. De presentatie en rondleiding werd gehouden door de Strengholt Group. Totaal hebben er 66 personen deze presentatie en rondleiding bezocht.

⇒ Klederdrachtgroep Huizen

De Klederdrachtgroep Huizen heeft aan verschillende optredens meegewerkt. Bijvoorbeeld  in mei Eibertjesdag in Nunspeet, in juli de Westfriese Folkloremarkt in Schagen, Spakenburgse dagen in Spakenburg, in augustus Noordzee Zomerfestival in Katwijk en de Nationale dag van de Klederdracht op Urk in september.

Op 17 september 2022 was de groep aanwezig bij de boekpresentatie van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson ‘Between the Sea and the Sky’ op het Museumplein in Amsterdam.

Op zaterdagmiddag 10 december 2022 waren zij aanwezig bij het Huizer Museum voor de signeersessie met Jimmy Nelson.