Back to Top

Terugblik

⇒ Historische Kring Huizen

Mei

De eerste week van mei was Holocaust overlever, de nu 92 jarige, Leo Vis op bezoek in Huizen. Met begeleiding van de HKH bezocht hij zijn onderduikadres op de Zeeweg en gaf hij presentaties op drie scholen. Op 11 mei was de slotavond in de Nieuwe Kerk met circa 350 aanwezigen. Na de opening door de voorzitter van de HKH was er een woord van de wethouder Cultuur Karin van Werven over het belang van blijven herdenken en herinneren. Anton Kos schetste de socials context en zijn familie rond de Zeeweg in de periode 1940-1945, met aansluitend de voorstelling 'Albertje' door eindeloos Theaterwerk. In twee delen vertelde Leo Vis zijn verhaal over zijn overleven in de Tweede Wereldoorlog. Projectleider Ewoud Doyer van de HKH sloot de avond af. De Huizen filmclub heeft de week van Leo vastgelegd. 
Op 12 mei was er weer een rondleiding door de modelboerderij Oud-Bussem (zie September).
Op de Havenstraat zijn met medewerking van de HKH een aantal bouwdoeken geplaatst:

Maart

Op 23 maart 2023 hadden we onze Algemene Ledenvergadering bij Muziekvereniging Prinses Irene. Ewoud Doyer is afgetreden als voorzitter. Katharina Grosser is benoemd tot (interim) voorzitter. Zij heeft het beleidsplan gepresenteerd Beleidsplan 2023 - 2026. Na de pauze voeren Bert Schaap in Huizer- en Frans Ruijter in Blaricommer-dialect een onderling gesprek over de verschillen en overeenkomsten van de beide dorpen. 

November

Op donderdag 24 november 2022 was er een ledenavond in het gebouw van de Muziekvereniging Prinses Irene. De avond ging o.a. over de historie van Muziekvereniging Prinses Irene en ook werd er een uitvoering gehouden door het Clarinet Choir. Na de pauze werd een gedicht voorgedragen door Klaas Schipper.

September

Op 10 september 2022 was het Open Monumentendag. Op deze dag ware er verschillende activiteiten waaraan deelgenomen kon worden. Er was een fietstocht ‘Kerkenroute’ langs vijf kerken in Huizen en in de middag werd een rondleiding georganiseerd over de Oude Begraafplaats Huizen aan het Prins Bernhardplein. 

Op donderdag 22 september 2022 was er een ledenavond in het gebouw van de Muziekvereniging Prinses Irene. De avond werd begonnen met een lezing over een SD invalreeks in oktober 1943 en na de pauze was er een voordracht in het Huizer dialect.

Op vrijdag 16 en 30 september, 7 oktober en 4 november 2022 is een presentatie en rondleiding gehouden op de Hofstede Oud-Bussem. De belangstelling hiervoor was groot waardoor er ook mensen op de reservelijst staan voor 2023.

De Hofstede Oud-Bussem kent een markante geschiedenis. Oorspronkelijk gebouwd als modelboerderij is het nu al jaren eigendom van de Strengholt Group die het pand zeer fraai heeft gerenoveerd. De presentatie en rondleiding werd gehouden door de Strengholt Group. Totaal hebben er 66 personen deze presentatie en rondleiding bezocht.

Juli

Op zaterdag 2 juli 2022 was het Oldtimers Festival bij het terrein rondom De Krachtcentrale in Huizen. De HKH was hier ook aanwezig en stond met een gevulde kraam op de hoek van de Havenstraat/Botterstraat met o.a. verschillende foto’s van de Gooische stoomtram en een hondenkar. Kinderen konden een stukje rijden op een ponykar. De kraam was verder voorzien nieuwe spandoeken in de vorm van enige grote foto’s.

Juni

Op donderdag 16 juni 2022 hadden we een heel mooie en drukbezochte avond met 70 jaar Molukkers in Huizen in de Nieuwe Kerk. De avond werd geleid door de heer Max Wattimena.

De avond werd begonnen met het blazen op de Tahuri: het traditionele muziekinstrument vanuit Maluku. Max Wattimena vertelde aan de hand van een presentatie over het verleden, de komst naar Nederland en de tijd in Nederland. De boeiende presentatie werd  afgewisseld met zang door het Molukse koor en een Molukse klederdrachtshow.
De avond werd afgesloten met een theaterstuk ‘Afscheid van kamp Almere’, uit Theaterroute Huizen 2020.

Op zaterdag 18 juni 2022 werd een historische fietstocht georganiseerd onder leiding van Jan Rebel. De fietstocht ging op zoek naar sporen uit het verleden in de directe omgeving van Huizen. Aan de fietstocht hebben zo’n 10 personen meegedaan.

⇒ Klederdrachtgroep Huizen

De Klederdrachtgroep Huizen heeft aan verschillende optredens meegewerkt. Bijvoorbeeld de Botterdagen in Huizen, Eibertjesdag in Nunspeet, Spakenburgse dagen in Spakenburg en de Westfriese Folkloremarkt in Schagen.

Ook waren zij op zaterdag 17 september 2022 aanwezig bij de boekpresentatie van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson ‘Between the Sea and the Sky’ op het Museumplein in Amsterdam.

Op zaterdagmiddag 10 december 2022 waren zij aanwezig bij het Huizer Museum voor de signeersessie met Jimmy Nelson.