Back to Top

Terugblik

⇒ Historische Kring Huizen

2024

Mei

Op 2 mei hield de voorzitter van het 4-5 mei Comité Huizen, Hein Hoffmann, in de Brassershoeve een leerzame en indrukwekkende lezing over de ontwikkeling van het herdenken vanaf het eind van de Tweede Wereldoorlog tot nu. Voor het persbericht zie: 80 jaar gedonder over twee minuten stilte

Maart en April

Op 14 maart was onze Algemene Ledenvergadering bij Muziekvereniging Prinses Irene, met na de pauze een leerzaam optreden van de Klederdrachtgroep over de dagen van de week in vroeger tijden. Wegens verschil van inzicht binnen het bestuur over de uitwerking van het Beleidsplan 2023 - 2026 heeft de interim voorzitter Katharina Grosser haar werkzaamheden neergelegd en was niet aanwezig. Op verzoek van de leden is op 17 april een nieuwe ALV gehouden, onder leiding van dagvoorzitter Wessel Doorn.  De bestuursleden incl. Katharina hebben hun standpunten toegelicht en leden vragen hebben gesteld en meningen hebben gedeeld. De secretaris Pernelle Kriek-Kruijmer heeft besloten haar werkzaamheden te beëindigen en was niet aanwezig. Vervolgacties om weer tot een volledig bestuur te komen zijn in gang gezet.

2023
December

Een aantal activiteiten voor 2024 is al afgesproken. Dit doen wij en samenwerking met andere Huizer (culturele) organisaties en locaties: Muziekvereniging Prinses Irene, Brassershoeve, Bibliotheek Gooi + en De Boerderij.

November

Op de 10e was er bijeenkomst voor de actieve vrijwilligers in 't Vuronger. In het Oude Postkantoor hielden wij drie middagen een verkoop van boeken, poppen, klederdracht, schilderijen van Paul Schiffers en nog veel meer, we zijn zeer tevreden met de opbrengst. Op de 23ste schetste Klaas Schipper, voor 42 belangstellenden, op zijn geheel eigen wijze de ontwikkeling van de Huizer Meent en Maatlanden via de Kampjes tot de woonwijken tussen Gooilandweg, Randweg, grens Blaricum en Gooimeerkust. Vervolgens werd in een film van Nico Haafkens de ontwikkeling van grasland, via zandvlakte tot woonwijken, De Bun en de jachthaven het Huizerhoofd zichtbaar. Door de gemeente Huizen werd de subsidie aanvraag voor 2024 formeel bevestigd (zie juni). 

Oktober

Van de Rabo Clubsupport ontvingen wij een donatie van € 1.265,74! Veel dank aan alle stemmers. Het bedrag gebruiken wij voor de aanschaf van een A3-printer en verbetering van onze IT-infrastructuur.

September

Op de 16e werd gefietst langs Villawijken en Landhuizen o.l.v. Jan Rebel.


Karel Loeff hield op de 21ste een boeiende lezing over het behoud van gebouwen in het 't Gooi, van de vesting Naarden tot het huisje van Hansje Dol in Huizen. Kijk eens op: https://www.heemschut.nl/ . Op de 23ste was er een rondleiding op de Oude Begraafplaats o.l.v. Jan Veerman, op de aula is sinds kort het gemeentelijk monument bordje aangebracht.

Juni

Op de 14e leidde Jan Rebel 14 deelnemers rond over het voormalige landgoed Oud Naarden, langs sporen uit het verleden.

Op 21 juni presenteerde de voorzitter onze subsidie aanvraag voor 2024 in de gecombineerde commissievergadering. Het besluit (in november) lijkt positief te gaan uitvallen.  Historische Kring Huizen wilde graag weer een subsidie, nadat deze in de bezuinigingsronde van 2020 voor dit jaar was wegbezuinigd. De aanvraag is voor 1.500 euro en dat wil het college wel waarderen. Weer subsidie historische kring, activiteiten regenboog community en beetje meer geld voor Koningsdag? - Nieuwsblad voor Huizen

Op 22 juni hielden Tony Grolle en Klaas Schipper in de Meentkerk een Pubquiz voor de Huizer afdeling van de Zonnebloem.

Mei

De eerste week van mei was Holocaust overlever, de nu 92 jarige, Leo Vis op bezoek in Huizen. Met begeleiding van de HKH bezocht hij zijn onderduikadres op de Zeeweg en gaf hij presentaties op drie scholen. Op 11 mei was de slotavond in de Nieuwe Kerk met circa 350 aanwezigen. Na de opening door de voorzitter van de HKH was er een woord van de wethouder Cultuur Karin van Werven over het belang van blijven herdenken en herinneren. Anton Kos schetste de socials context en zijn familie rond de Zeeweg in de periode 1940-1945, met aansluitend de voorstelling 'Albertje' door eindeloos Theaterwerk. In twee delen vertelde Leo Vis zijn verhaal over zijn overleven in de Tweede Wereldoorlog. Projectleider Ewoud Doyer van de HKH sloot de avond af. De Huizen filmclub heeft de week van Leo vastgelegd. Wilt u dit terugzien: https://www.youtube.com/watch?v=Ny5_lXdxk6E
Op 12 mei was er weer een rondleiding door de modelboerderij Oud-Bussem (zie September).
Op de Havenstraat zijn met medewerking van de HKH een aantal bouwdoeken geplaatst:

 

⇒ Klederdrachtgroep Huizen

De Klederdrachtgroep Huizen heeft in 2023 aan verschillende optredens meegewerkt. Bijvoorbeeld: in januari in het Volendams Museum, voor de uitgifte van de Klederdracht postzegels van Jimmy Nelson, mei Eibertjesdag in Nunspeet, in juli de Westfriese Folkloremarkt in Schagen, Spakenburgse dagen in Spakenburg, in augustus Klederdracht Festival tijdens het Noordzee Zomerfestival in Katwijk en de Nationale dag van de Klederdracht op Urk in september.

Op 17 september 2022 was de groep aanwezig bij de boekpresentatie van de wereldberoemde fotograaf Jimmy Nelson ‘Between the Sea and the Sky’ op het Museumplein in Amsterdam.

Op zaterdagmiddag 10 december 2022 waren zij aanwezig bij het Huizer Museum voor de signeersessie met Jimmy Nelson.