line decor

 
 
 
 
 
 

"De Zaanse Schans ".                                                   
                                                                                                 
Een verslag van het bezoek aan de Zaanse Schans op zaterdag 2 oktober 2010.                  

Nadat alle deelnemers met hun eigen auto op de parkeerplaats zijn gearriveerd, is er een ontvangst in het Verkade Museum, met koffie en gebak; een half uur later start de rondleiding met een gids door het buitenmuseum.
De Zaanse Schans is ontstaan omdat een Zaankanter architect de oude Zaanse typische houten huizen opkocht, ze afbrak en weer gerenoveerd herbouwde op een aangekocht weiland.

We lopen over de dijkjes en grindpaadjes door de weilanden met knotwilgen aan de randen, het zogenaamde slagenland. De sloten lopen niet erg recht, dat gaat niet als je ze met de hand uitbaggert.
We lopen langs het kleinste huisje en de bekende gepotdekselde groene huizen met die typische hoekramen en 'n klompenhuske naast de ingang. Natuurlijk ook naar het Albert Heijn winkeltje en de houtzaagmolen, die nu in de revisie staat. Dan komen we aan het begin van de dijk waar de molens staan. Onder andere een mosterdmolen 'De Huisman'en de verlmolen 'De Kat'. Verderop is nog een houten molen, twee oliemolens en zelfs één zonder de kap met wieken. Dei heet 'De Os'.

We slaan af naar de kaasmakerij. Hier maken ze veel nieuwesoorten kazen met kruiden en een rode en een groene met paprika. Een grappig gezicht en de buitenlandse toeristen zijn er zo te zien dol op in de zeer grote winkel achter de kaasmakerij. Dan door naar de klompenmaker. De klompen worden van populierenhout of van vers, nat wilgenhout gemaakt. Maar, dat valt tegen, ze doen het machinaal!
Op verschillende braderieën heb ik dit nog handmatig zien gebeuren als ik op presentatiereis was met de klederdrachtgroep. Ook hier weer een enorme uitgebreide klompenwinkel. Klompen in vele kleuren en maten.


Terug naar het hoofdplein voor een lunch in 'De Kraai' met soep, luxe broodjes en nog meer. Na de lunch kon men op eigen gelegenheid nog verder kijken en ook het Verkade museum en het Zaans Museum bezoeken. Het laatste museum heeft onder andere kostuums, oude klokken, sleeën, maar ook Bruynzeelkeukens uit de jaren vijftig en zestig. Zeer uitgebreiddus.Rond half vier vertrok iedereen weer naar huis.
We moesten helemaal over Utrecht en de A9, want de A1 stond vast.
Het was een zeer leerzaam uitje, met mooi weer.

Henny Hannaart
Terug