Presentatie Woordenboek Huizer Dialect

De Historische Kring Huizen heeft op een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 9 oktober 2015 de eerste exemplaren overhandigd van het Woordenboek Huizer Dialect. Als eerste mocht wethouders Gerrit Pas het boek uit handen van Ineke van Herwerden in ontvangst nemen. Vervolgens bood Gerrit Jongerden aan wethouder Jannie Bakker een exemplaar van het boek. Tenslotte kreeg Eddy Bunschoten als voorzitter van de hoofdsponsor de Kringloopwinkel Huizen het boek overhandigd.

Het Woordenboek is de neerslag van 45 jaar verzamelwerk van de Huizer Dialect Werkgroep  die sinds 2002 een onderdeel is van de Historische Kring.
"De werkgroep bestond al eerder als de historische kring", vertelde Van Herwerden eerder tijdens de presentatie. "Ik werd door de toenmalige wethouder in 1971 gevraagd of ik wilde helpen om een werkgroep te vormen die het Huizer dialect vast zou leggen om ooit een woordenboek uit te brengen."
Door allerlei omstandigheden gebeurde dat niet direct, maar vandaag werd eindelijk dan toch in het bijzijn van mede-auteur Stephan de Vos en zijn ouders en een volle raadzaal met belangstellenden het eerste exemplaar uitgereikt.

Het boek bevat naast bijna 3000 dialectwoorden, die worden verduidelijkt met veel boeiende voorbeeldzinnetjes, ook de klankleer, vormleer en zinsbouw van het Huizers. Bovendien zijn oude en jongere dialectteksten te lezen en op de bijbehorende cd te beluisteren. Het geheel wordt omlijst met veel historische foto’s.
Om een indruk te krijgen van de inhoud kunt u hier een bladzijde bekijken.

Koninklijke Onderscheiding
voor Ineke van Herwerden

Tot bijna ieders verrassing ontving mevrouw Ineke van Herwerden, de projectleider van  het Woordenboek, aan het einde van de uitreiking een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgermeester Hertog, als gevolg van haar ruim 40 jaar inzet als vrijwilligster voor vele maatschappelijke doelen, waaronder de Huizer Dialect Werkgroep.
"Ik draag dan ook het lintje op aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt", sloot Van Herwerden de presentatie af, ook al kreeg zij de onderscheiding omdat zij nog veel meer vrijwilligerswerk heeft gedaan dan alleen werken aan het Woordenboek Huizer Dialect.

Het publiceren van het Woordenboek is een onderdeel van de taak van de Historische Kring Huizen om het eigen cultureel erfgoed te archiveren en in prettige vorm publiek toegankelijk te maken.Het Woordenboek Huizer Dialect is voor leden van de Historische Kring  Huizen beschikbaar voor € 15,- bij het secretariaat. Voor € 19,50 is het voor iedereen verkrijgbaar bij zowel de Huizer boekhandels Flevo en Bruna (Centrum en Oostermeent) als bij het Huizer Museum.

Lees ook een uitgebreid verslag in de Huizer Courant van donderdag 15 oktober 2015.

Beluister de presentatie van het woordenboek op Radio 6fm.

.

Beluister het intervieuw met Ineke van Herwerden op Radio 6fm.

Een verslag bij de bijeenkomst ter gelegenheid van de uitgave van een 2e druk.

Foto's Marieke van Herwerden