Sporen uit het verleden

Een fietsexcursie in de omgeving van Huizen

De Gooise heidegebieden zijn bekend om de vele grafheuvels die zich daar bevinden. Minder bekend is dat er op Huizer grondgebied ook een grafheuvel te vinden is. Zie ook het verslag van de ledenavond over acheologie.
Amersfoort is bekend als keienstad en Hilversum is trots op zijn kei bij de ’s Gravelandseweg, maar Huizen laat zijn kei in de grond liggen. En als er niets gebeurt is de kei, die in 1953 is ontdekt, over enkele jaren door erosie weer aan het zicht onttrokken.
Dat Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal is gebleven is bekend. Maar men was wel voorbereid op een aanval uit het oosten. Huizen maakte in die periode deel uit van de zogenaamde voorstelling van Naarden. De loopgraven die rondom ons dorp lagen zijn nu na bijna honderd jaar nog zichtbaar in het landschap.

Deze en vele andere sporen uit het verre en nabije verleden die in de omgeving van onze gemeente zijn te vinden, zijn onderwerp van een twee uur durende fietsexcursie die onze vereniging regelmatig organiseert (zie de agenda)..klifkust, nu het uitzichtpunt op de Aalberg

Onderstaand schilderij toont een zicht op het dorp Huizen zoals we die nog aan kunnen treffen op de foto hiernaast.

Road to Grain Fields near the Zuiderzee. Een schilderij van Ruisdael in een museum in Madrid

Het hiernaast afgebeelde schilderij bevind zich in het museum "Thyssen-Bornemisza" in Madrid, na het Prado een van de belangrijkste musea van de stad. Dit museum heeft ook een collectie Hollandse landschappen uit de 17e eeuw, waaronder dit schilderij van Jacob Isaacksz. van Ruysdael genoemd "Road through Grain Fields near the Zuider Zee" oftewel "Weg door de graanvelden nabij de Zuiderzee" uit 1660-1662. De kerk en de molen duiden er op dat dit het dorp Huizen moet zijn.

Ook het glooiiende landschap en de positie van het water links op het schilderij bevestigen dit.

7 bergjes op westerheide