Wandelen in de Amsterdamse binnenstad

Op zaterdag 6 juni 2009 ontmoeten een twintig-tal Kringleden elkaar op  Centraal Station in het sfeervolle 1e klas restaurant. Met onze gidsen Martin Ribbens en Martin Döbelman genieten wij van koffie en bijzonder lekker gebak. Gevoed en gelaafd beginnen wij in twee groepen aan een ruim twee uur durende wandeling.

Op perron 2a/2b worden wij gewezen op het fraaie met goud-verf bedekte smeedwerk dat zich boven de Koninklijke wachtkamer bevindt. Het geeft het gebouw een vorstelijk allure. Na een korte bezichtiging in de Sint Nicolaaskerk aan de overzijde van het Centraal Station gaan wij richting de Zeedijk.

Alle hoofden gaan regelmatig omhoog om de oude gevels en de vele gevelstenen te bekijken. De gevelstenen hebben veelal bijbelse voorstellingen , maar ook handel, scheepvaart en familiewapens staan hier al eeuwen afgebeeld. Tot onze grote verrassing zien wij verderop een melkmeisje op een uithangbord en in een gevelsteen. Dit spreekt ons Huizers aan, omdat het melkmeisje zich in het hart van de Huizervlag bevindt. Het mag duidelijk zijn dat het bijbehorende restaurant de naam "Het  Melkmeisje" draagt. Wellicht aardig om te vermelden dat in vroeger tijden uithangborden en gevelstenen aangaven om het ambacht van de bewoner te herkennen. Dit heeft  tot 1795 toen Napoleon huisnummers invoerde.

In een vlot temp lopen wij nu naar het Waaggebouw. Diverse torenspitsen zien wij al van ver en dichtbij gekomen zijn  wij onder de indruk van monumentale details. Hier werd dus het gewicht van verhandelde koopwaar gecontroleerd. We vervolgen onze weg langs de kramen op de Nieuw Markt en worden wij door onze gids steeds geattendeerd om even naar links en rechts te kijken en opnieuw zien wij wetenswaardigheden die door velen van ons nooit eerder zijn opgemerkt . Wij komen aan bij ons volgende object Krasnapolsky: groot-groter-groots! De Joodse oprichter A.W. Krasnapolsky heeft in 1866 in een eenvoudig café hotelkamers aangebracht en is Krasnapolsky als grand hotel  ontstaan. Hier gaan wij naar binnen en vrijwel direct komen wij onder de indruk van prachtige ruimten en schitterende zalen waar het goed toeven is. Heel mooi om dat vanaf een balustrade te bekijken. De binnentuin van het hotel is een eiland van rust, fraai aangelegd en een verademing in de drukke binnenstad.

Buiten gekomen worden wij weer opgenomen in het stadsgewoel en zijn op weg naar het Beursgebouw, ontworpen door de architect Hendrik P. Berlage. Het is één van zijn beroemdste werken (1898-1903). Hier kwamen kooplieden, makelaars en bankiers samen om koersen, prijzen en premies tot stand te brengen.

Voor ons geen zorg voor geld en goederen, wij gaan genieten van een heerlijke lunch in een fraai jugendstil interieur. Mooi en boeiend zijn de kleurijke taferelen aangebracht op de muren om ons heen.

Eenmaal weer buiten wandelen we via het  oude Stadhuis aan de Oude Zijds Voorburgwal richting Rembrandthuis. Ondertussen wijst de gids ons opnieuw op diverse prachtige gevels, die elk hun eigen verhaal hebben.

Bij het Rembrandthuis op de Jodenbreestraat komen de twee groepen weer bij elkaar. In hartje Amsterdam bedankt Ria onze twee enthousiaste gidsen voor hun uitstekende rondleiding. Al met al een zeer geslaagde dag, dankzij het initiatief  en de organisatie van Ria en de gidsen Martin en Martin, die op 7 oktober 2008 ook al een prachtige ledenavond verzorgden met hun  voordracht "Rembrandt spiegelt zich aan Amsterdam".

Verslag: Janny Rebel-Gooijer