Bijzondere Vikingring gevonden in het Gooi

HUIZEN - Marc Eybers uit Bussum heeft op een akker in de gemeente Huizen een deel van een gouden Vikingring gevonden. De datering is van ongeveer 800-1000 na Christus. Ook werd er een Merovingische fibula - een mantelspeld - gevonden.

Deze mantelspeld van het type Domburg werd gevonden op een akker in Laren en dateert uit 525-650 na Christus. De vondsten werden gedaan met een detector.

Deze meldingen werden gedaan bij de archeologische vereniging Naerdincklant. Uiteraard zijn zij erg blij met de topvondsten.

De gouden ring is versierd met stippen, in de zogeheten ‘Triangle and Pellets’ stijl en lijkt in verband te staan met de cultuur van de Noormannen. Een keer eerder werd in Nederland een ring met soortgelijke versiering gedaan; in de vroeg middeleeuwse handelsplaats Dorestad (Wijk bij Duurstede).

Ook de fibula is voor de Gooise archeologie een heel belangrijke vondst, die mogelijk in verband staat met het Merovingisch/Karolingisch grafveld aan de Liebergerweg te Hilversum. In gemeente Laren werd in 1981 door leden van Naerdincklant al eens eerder aardewerkscherven uit de 8e eeuw gevonden. De mantelspeld is echter ouder en vormt een aanwijzing voor bewoningsactiviteiten ter plaatse.

Of Laren, net als bijvoorbeeld Hilversum (Hildifridishaim) een 7e eeuwse of zelfs 6e eeuwse oorsprong kent, valt op basis van één vondst nog niet te concluderen, maar het is wel een mogelijkheid.